Mobiltelefonen kan være farlig for en udsat ung

Det er på tide, at vi advarer de unge, deres forældre, fagpersoner, beslutningstagere og politikere om nettets mørkeste sider, skriver Karin Glad.
Dette debatinglæg har været bragt i Kristeligt Dagblad den 16. januar 2018. Det kan stadig findes på deres onlineudgave.


DU KENDER SYNET. De zombieficerede teenagere sidder med nakken bøjet og stirrer ned på deres telefon. Hvis det var muligt, ville de få den opereret fast på hånden som en ekstra legemsdel. Fint nok. Så længe de unge bruger den til normale teenageting og normal teenagekommunikation med deres normale teenagevenner. Det gør de fleste 13-18-årige også.

Men som eksperterne af og til advarer os om i dagspressen, kan telefonen blive til et ekstra misbrug. Det gælder for de normale unge. Det gælder især for den gruppe af unge med misbrugsproblemer, som jeg har kontakt med på mit job. For dem er en mobil med internetadgang direkte farlig.
Jeg hører de rystende historier hver dag, når jeg taler med de unge om deres mobilvaner. Det, der foregår gennem de dragende skærme, er alarmerende. Som jeg oplever det, står vi med et alvorligt, samfundsmæssigt problem.

DET ER PÅ TIDE, at vi sætter fokus på de problematikker og undersøger dem til bunds. Det er på tide, at vi advarer de unge, deres forældre, fagpersoner, beslutningstagere og politikere.
Nettets mørkeste sider virker som en magnet på teenagere, der er vokset op med omsorgssvigt og misbrug. Her kommer de i kontakt med bizarre mennesker, der udnytter og svigter dem – igen.

Det tager to sekunder at lave noget impulsivt destruktivt via en mobil, hvis man har en dårlig dag. Det har man tit, hvis man er ung og er vokset op i en kaotisk familie med grænseløse voksne. For den gruppe unge er telefonen en partout-billet til noget hamrende usundt og ødelæggende. Den er en hotline til vennerne i misbrugsmiljøet, og den er nem adgang til alle former for stoffer og usunde aftaler. Den er desværre også en åben port til en syg verden af bizarre netværk, der nærer og forstærker den dårlige kultur, som de i forvejen massivt truede unge har omkring kontakt og relationer.

Når man har levet et liv med svigt og misbrug, har man ikke lært at sætte og respektere grænser på nettet. Man er klar til at lade sig udnytte og gøre nærmest hvad som helst for at få et virtuelt skulderklap, en smiley, et like; en flig af noget, der minder om omsorg og anerkendelse.
SENDE NØGENBILLEDER af sig selv. Sende seksuelle eller på andre måder ekstremt grænseoverskridende videoer af sig selv. Det har langt de fleste piger og drenge, som jeg taler med, gjort via telefonen.

Som Mia. I dag er hun 16 år. Da hun var 14 år fik hun via nettet kontakt med en udenlandsk mand, der satte hende på en ekstrem sultekur. Hvis hun ikke fulgte kuren, skulle hun som straf sende ham mobilvideoer, hvor hun skar i sig selv. Mia fik det selvfølgelig ekstremt psykisk dårligt af den syge form for kontakt og udnyttelse. Historien er slet ikke udsædvanlig.

Mange af de unge bruger telefonen (og Tor Browser, så de kan kommunikere anonymt) til at komme i kontakt med klamme netværk, hvor de møder menneskehedens og deres egne mørkeste sider.
Her kan man købe våben, sælge og købe seksuelle ydelser, bestille sex med små børn, finde stoffer (og betale med MobilePay eller bitcoins og få sagerne sendt med posten).

De unge er it-eksperter. De finder let vej til de her sider, og de betaler ofte for anerkendelse og fællesskabsfølelse med stærkt grænseoverskridende ydelser.
Hvordan skal de overhovedet kunne navigere i mobilens mange, fristende tilbud, når de ikke har lært at styre deres egne impulser?
VI STÅR ALTSÅ med et alvorligt problem, som vi endnu ikke helt kender omfanget eller konsekvenserne af. Det gælder både i et samfundsmæssigt perspektiv og i de situationer, hvor udsatte unge anbringes uden for hjemmet og kommer i familiepleje eller i døgnbehandling. Her bliver det betragtet som en magtanvendelse at tage mobilen fra dem for at passe på dem.

Nogle gange tænker jeg, at vi som samfund sender vores unge direkte i armene på ødelæggende mennesker ved at betragte mobilen og retten til kommunikation via den som en menneskeret.

Karin Glad, leder af Hjulsøgård Ung og Ung Akut, opholdssted for unge i Varde

Følg os på Facebook

Små og store ting fra vores hverdag. Se, hvad vi har gang i på Face.